Premražena stopala so največkrat posledica mokre smučarske obutve. Smučarji pri tem najraje krivimo slabo tesnjenje smučarskega čevlja, kar pa je v resnici redko vzrok za našo težavo. Najpogosteje je vzrok za moker čevelj vlaga, ki prihaja iz notranjosti čevlja, in ne sneg, ki prodira v čevelj od zunaj. Noga se med smučanjem poti, vlažnost pa povečuje tudi kondenz, ki nastaja zaradi temperaturne razlike med notranjostjo in zunanjostjo smučarskega čevlja.
Smučarski čevlji niso povsem vodotesni, zato lahko na mokro stopalo vpliva tudi vdor snega/vode v smučarski čevelj. Alpinini smučarski čevlji imajo tesnila, ki to preprečujejo, vendar se moramo zavedati, da smučarski dnevi velikokrat postrežejo z izjemno mokrim snegom. Takrat je lahko vlage v čevlju nekoliko več, prav tako tudi umeten sneg zaradi svoje strukture prodre v čevelj hitreje od naravnega.
1. Smučarski dan začnimo s čistimi in suhimi nogavicami. Nakup primernih smučarskih nogavic je razmeroma nizek strošek, zato izberimo nogavice iz kakovostnih materialov. Vedno imejmo obut le en par čistih in suhih nogavic. Priporočljivo je, da jih obujemo tik pred smučanjem(takrat kot smučarski čevelj), saj se nogavica na poti do smučišča lahko že navlaži.
2. Obujmo suhe smučarske čevlje! Po končanem smučanju je potrebno izvleči notranji čevelj iz školjke in ga posušiti. Med sušenjem moramo biti previdni, da vložka ne izpostavljamo previsokim temperaturam, saj se lahko ta deformira. Za hitrejše sušenje so na trgu dostopni tudi posebni sušilci, ki so običajno prilagojeni tudi za uporabo v avtomobilih.
Skrb za smučarske čevlje vam bo vzela malo časa, prihranila pa veliko nevšečnosti. Če bo vlažnost v čevlju kljub vsemu posledica slabega tesnjenja, se obrnite na naše strokovnjake v servisih, ki Vam bodo z veseljem pomagali.
Lep smučarski pozdrav!
Na zalogi |
34.5
35.5
36
37
37.5
38
39
40
40.5
41
42
43
|
---|
Na zalogi |
26
27
28
28.5
29
30
31
31.5
32.5
33
33.5
|
---|
Na zalogi |
22.5
23.5
24
25
25.5
26
28
28.5
29
31.5
32.5
33
33.5
|
---|
Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih